Vaak is een gezinsopstelling onderdeel van het coachtraject, met name als het kind thuis niet lekker in zijn vel zit. Door een gezinsopstelling te doen, krijg je meer inzicht in de dynamiek binnen jullie gezin. Hoe voel je jezelf binnen het gezin, hoe voelen de kinderen zich en waarom? Wat is er nodig om de dynamiek positief te beïnvloeden? Een gezinsopstelling is een zeer effectieve en krachtige manier om dit zelf te ervaren.

“Op het moment dat we met een opstelling beginnen, gebeurt er iets magisch. We stappen in het systeem, we voelen de verbindingen en je gaat aanvoelen wat er speelt”

Een opstelling plan ik in met (één van) de ouders. Het kind hoeft er niet bij aanwezig te zijn. We gaan aan de slag met de blaadjes methode, waarbij we A4-tjes op de grond leggen om het gezin in kaart te brengen. Op het moment dat je de blaadjes neer gaat leggen ga je voelen. En ik voel met je mee wat er gebeurd en stel je verdiepende vragen. Samen verkennen we het veld dat ontstaat. De inzichten die je opdoet kun je direct toepassen binnen je gezin.

Reacties van anderen:

Leonore (moeder van 2 pubers): “Heel bijzonder wat er gebeurde. Ik voelde meteen dat ik gevoelsmatig mezelf óp mijn zoon wilde leggen. Ik wilde hem niet loslaten, ik wilde hem beschermen en bij me houden. Ik voelde bij hem dat hij te weinig lucht kreeg en zich daarom wilde afzetten. Door de scherpe vragen van Evelien ontstonden er inzichten bij mij en voelde ik aan wat ik anders wilde doen. Echt een aanrader als je zelf de oplossing niet meer weet!”

Heleen (moeder van een meisje van 9 jaar): “Door de opstelling met Evelien kwam ik erachter dat ik zelf de controle erg wil houden thuis. Ik voelde ineens dat ik mijn man niet voldoende betrok bij alles en dat hij zich daardoor buitenspel gezet voelde. Nu ben ik me ervan bewust dat we een team zijn en dat het veel fijner voelt als we dingen samen kunnen doen. Voor onze dochter voelt dit ook beter en ik heb meer rust in mijn hoofd”